יום חמישי, 29 ביוני 2017

בלה וולובניק, תערוכת שנה ג', המדרשה לאמנות בית ברל, 29.6.2017



כשנכנסתי לתערוכה קיבלה את פני דמות שאת עינה השמאלית מסתיר סרט גדול של מתנה.  מול הציור עמדה ערימה גדולה של מתנות: קופסאות סגורות בעטיפות נייר של צילומי ציורים. התקרבתי אל הדמות עם הסרט הגדול וניסיתי להבין מהי טכניקת הציור. שמן? שאלתי את בלה, ומיהרתי להשיב - כן מריחים את השמן. אלא שאז אמרה לי האמנית שלמעשה זה צילום של ציור. כל הציורים והרישומים בתערוכה הם צילומים מספרי סקיצות או מציורים של ממש.








הרישומים הוגדלו להדפסות ענק ואילו הציורים המקוריים דומים בגודלם להדפסות.




 דקל גדול על הקיר תעתע בי אף הוא בדרכו. חשבתי שהוא מצוייר על הקיר, אך גם הוא אינו היצירה המקורית, גם הוא הדפסה של ציור שנחתך והודבק על הקיר.





וידאו מתוך התערוכה



בפינת החדר עמד מחשב ובו הוקרן סרט וידאו. בוידאו נראית דמות, כנראה האמנית, מחזיקה עכבר של מחשב בין הרגליים ומגלגלת דימויים שרצים מאחוריה. הוידאו הוא המפתח לכל התערוכה. הוא מחזיק אותה ומאחד אותה. הוא חושף את פעולת היצירה - הציורים עברו סריקה והמקור נשאר אי שם בחשכת הסטודיו. האירוע  היחיד בתערוכה שנדמה שאינו העתק הוא  הדמות המאוננת עם העכבר, המגלגלת דימויים - או פנטזיות - מאחורי גבה.  "נדמה שאינו העתק" אך גם הוא בעצם העתק, שכן הפעולה האינטימית מסומנת בלבד, מעתיקה בתנועות ובתנוחה את פעולת האוננות.

אני נשארת בתערוכה וחושבת על "יצירת האמנות בעידן השעתוק הטכני" של ולטר בנימין. מסה אסתטית מהמחצית הראשונה של המאה ה 20. בעידן של שעתוק, טוען בנימין, אובדת ההילה של יצירת האמנות. אבל העתקות, הוא מוסיף, אינן דבר חדש בשדה האמנות. אין לזקוף את קיומן רק לזכות הצילום. גם ביוון העתיקה שכפלו - יצרו תבניות ויצקו לתוכן פסלים. אני חושבת גם על "מות המחבר" של רולאן בארת משנת 1967. הקורא "הרג" את המחבר, את יוצר המקור, והופך הוא עצמו ליוצר.

וולובניק הרגה את המקור ברגע שסרקה או צילמה אותו והציגה את השכפולים שלו. מבחינה טכנית השכפול מאפשר להגדיל את המקור אך כמובן שמבחינה רעיונות יש לו תפקיד מהותי יותר. האם אכן היצירה איבדה את ההילה ברגע שהועתקה? האם השכפול אינו הופך בתורו למקור?  המתנות מרמזות על קשר בין נותן למקבל. קשר של מסירה. האמן, כמו נותן המתנה, מעניק לצופה את יצירתו. אך האם אנחנו יכולים להאמין למתנה כזו? מתנה שהיא שכפול?

התערוכה בוחנת את הקשר בין האמן לצופה ומערערת על החוזה בין השניים.  אם האמן נותן לצופה מתנה, את יצירתו, ויצירתו היא שכפול של המקור, איפה זה שם את המקור במשוואה? של מי המקור?




יום רביעי, 28 ביוני 2017

העלמה והמאסטר מכשף, תערוכת יחיד של אריאלה פלוטקין בגלריה קו 16, אוצרת קרני ברזילי, יוני-יולי 2017

הגעתי לשיח בתערוכה בהשתתפות האמנית, האוצרת ואיריס גולדברג, פסיכותרפיסטית. קודם לשיח סיירתי בתערוכה. הדברים הנכתבים להלן הינם תובנות הן בעקבות התערוכה עצמה והן בעקבות השיח.

את עבודתה של פלוטקין הכרתי מעט מימי עבודתי במוזאון הרצליה. היטב אני זוכרת את הוידאו הנפלא בו כיכבו חבריה שעשו ליפ-סינק לשיר הקצבי שהיא כתבה, וידאו מ 2007. מאז לא נתקלתי בעבודות אחרות שלה.

כאמור נכנסתי לגלריה קו 16 לפני השיח והספקתי להתרשם מהתערוכה עוד לפני ששמעתי או קראתי עליה. התערוכה כוללת שתי עבודות וידאו, אורות כחולים מהבהבים לסירוגין על הרצפה מעין ארגזים הדומים לשלוש מגירות סגורות ושני רישומים. בשתי עבודות הוידאו מופיעה דמותו של "מוקי". בובה המופעלת בעזרת ידה של האמנית. בסרט אחד היא עושה ליפ-סינק לשירתה של האמנית ובאחר היא מופיעה לצד דמות האמנית ועיט.

"מוקי", בובה המופעלת ע"י האמנית ושרה בקולה

אני קוראת את התערוכה ככזו העוסקת בהסתרה ובגילוי.

הסתרה

מה מכסה השלג היורד על המסך הגדול?




מה מסתיר הבית המתואר בו מלבד את האמנית עצמה?





מה מסתתר מאחורי דלתות המגירות הגדולות? מדוע האורות על הרצפה מהבהבים (חושפים ומסתירים לסירוגין) ומתפתלים בין הקירות? מדוע אנו לא רואים את האמנית שרה, אלא שומעים אותה בלבד? מה מסתירים הפרחים המלאכותיים בקדמת המסך?

גילוי

העיט המופיע ברוב הסרט המוקרן על המסך הגדול נועץ מבט חד בסביבתו - הן בתוך הוידאו והן מחוצה לו - בחלל הגלריה, בנו הצופים. מה הוא מגלה?  ראשו מסתובב כל העת מבלי שגופו זז, כחיה המשחרת לטרף. אנו הצופים נדרשים לגלות מהו הסיפור המתגולל לנגד עינינו.


העלמה והמאסטר שף - הם שני רבדים של דמות אחת - האמנית. העלמה - דמות הגיבורה, האמנית שיצרה את התערוכה ואף שרה ומשחקת בה. המאסטר מכשף - דמות אחרת שלה, דמיונית אולי,  כזו שמבקשת להסתתר במעמקי הנפש ולהבליח בתערוכה לפרקים. בשיח דובר על אגו ואלטר אגו. ואני נזכרת במילה "אחד", ששמעתי לאחרונה שיש קשר בינה לבין המילה "אחדות". כל אדם הוא אחד, אבל הוא גם אחדות של רבים.





יום שבת, 17 ביוני 2017

עמית קבסה, מאחורי הגדר, אוצרת - איה לוריא, מוזאון הרצליה, דברים שנכתבו בעקבות ביקור בתערוכה בזמן שיח גלריה עם האמן


אז יש תערוכות שאחרי שאני רואה אותן קשה לי לדבר.
לא רוצה לשמוע ולא רוצה לראות עוד כלום.
רוצה ללכת הביתה בשקט.
לישון.
לעכל.
ואז לכתוב ולשחרר מהחוויה שחוויתי משהו לעולם.

Amit Cabessa, Portrait in Landscape , 2017, Oil on canvas, 150x120 cm
Amitortrait in Landscape , 2017, Oil on canvas, 150x120 cm


כזו היא התערוכה של קבסה. הזדמנתי למוזאון בשעת שיח גלריה.
נכנסתי לחלל הראשון. האנשים הצטופפו על כסאותיהם קרוב לאמן. השאלות שנשאלו, היו של קהל שמגיע למוזאון כדי לחוות אמנות. אנשים שמוכנים לפנות שעה מזמנם כדי להכנס לחוויה אחרת, אירוע.

שאלות שאני שומעות תכופות בשיחי גלריה בתערוכות ציור -
1. כמה זמן לוקח לך לצייר?
2. מתי הציור גמור?
3. (הטחה בפני האמן) אני רואה פה "שפות" שונות (המילה שפות במרכאות כי יש לי הסתיגות ממנה כבר משאלות שמפנים אלי)
4. האם אתה רואה קשר בין התערוכה שלך לשאר התערוכות במוזאון?
5. למה חלק מופשט וחלק פיגורטיבי?
וכד'

האמן הקשיב בסבלנות אין קץ לכל אחת מהשאלות וענה עליהן אחת אחת. הציורים הם מכמה תקופות בחייו. יש של דמויות (היצירה "בן גוריון", בה נראית ילדה עם שמלת ולסקז וראש של בן גוריון) ויש מופשטים (משולשים, למשל)

הקהל הקשה - למה משולשים? קבסה ניסה להסביר בסבלנות, שבשבילו הצורה היא הורדה של משהו, downloading. אחד סינן שזה מזכיר לו בכלל משהו אחר ומישהי פלטה שזה מזכיר לה משהו שונה. מופשט. כמובן שכל אחד יראה בו את מה שהוא בוחר.


Amit Cabessa, Down is the New Up, 2016, Mixed media on canvas, 150x150 cm




בשלב מסויים הותשתי מהשיח ונכנסתי לחדר חשוך, בו עבודת וידאו של האמן -  מוסיקאים מנגנים להנאתם בסטודיו, האמן מצייר ומזיז ציורים. סרט קצר מאוד אך חושף יפה את תהליכי העבודה של האמן. ישבתי שם אולי 20 דק' על אף שהסרט הוא של דקות בודדות.

חזרתי לשיח

בדיוק האמן דיבר על הצליל הפנימי. הצליל הפנימי שמוביל את האמן. האמן, הרי לא עובד רק מהראש. הקהל חיפש כל העת את ההיגיון. האמן לא יכול היה להכנס לויכוחים מסוג זה. כל הזמן הוא הסביר בעדינות, שזו אמנות. והם המשיכו עוד ועוד, מנסים לקבל הסבר הגיוני. נזכרתי במושג "דיפראנד" אותו למדתי בקורס פילוסופיה של גליה יהב. דיפראנד - מונח פילוסופי המתאר מצב של הכרה במחלוקת הנוצרת בין שני שדות, בין שני שייחים. לעולם אמן לא יוכל להסביר לאחר את הבעירה הפנימית, את שמוביל אותו ליצירה, את היצירה עצמה. יש עולמות שפשוט לא יוכלו להסכים, וצריך להכיר בכך. זה הפך לשיח של חרשים.  האמן היה  מותש ואחרי שעה קלה השיח הסתיים.



*הדימויים באדיבות גלריה חזי כהן


יום ראשון, 11 ביוני 2017

אסף אלקלעי, תערוכת בוגרי התואר השני בבצלאל, 2017


ביקרתי בתערוכת הגמר של בוגרי התואר השני בבצלאל. החלל הראשון אליו נכנסתי היה זה של האמן אסף אלקלעי. תפס את עיני הפסל הגדול במרכז החדר.  ״נוף עם דבורה״,  נוף תודעתי שלא מועתק מאתר מסויים, אך מושפע בחוויית הבניה  מ ״הר אדמון״ שנמצא על יד המושב בו גדל האמן.   יש בסביבתו הריסות ארכיאולוגיות נטושות. כילד הוא זוכר שלא היה לו ברור אם המבנים האלו הם חלק מהטבע וגדלו בר או שהם שייכים לזמן ולמקום מסויים. המפגש עם אותם ממצאים בלתי אמצעי ובלתי מושכל, הם גרמו לו לחוות אותם כארכיאולוגיה של ההווה, כמשקעים שאין להם עבר.

כך הנוף  הרגשי מייצר יחס למבנים פסיכולוגים שהוא חושף ומשמר בתוך המושבה שהיא הוא עצמו.


אסף אלקלעי, נוף עם דבורה




האוביקט השני שתפס את עיני, נורה שחורה שצמודה לקיר. הגודל של הנורה הוא  1:1 עם נורה רגילה. 
התהליך שהוא עשה  על מנת לייצר אותה הוא למדל נורה ביתית לתלת מימד, אותה להכניס לתוכנה אדריכלית שיכולה לדמות היטלי-אור במקומות ובזמן שהיוצר קובע (בדרך עלל משתמשים בכך לתכנן תאורה ביתית בבתים או חללי תצוגה). אלקלעי הוסיף לה את הערכים של מקום ושעת הלידה שלו: 4.6.86 בשעה 15:00 בצפת, כשהתוצאה שניתנה לו היא היטל האור שהתחולל בצפת ברגע הלידה שלו. את הצל הוא הפך לחומר והדפיס אותם יחד, פוזיטיב ונגטיב, אור וצל, כקפסולת זמן. היטל האור נובע דווקא ממנורה והופך אותה ל״נורת צל״, כלומר, בניגוד לשימוש השגור בה כמפיצת אור היא משמשת כאובייקט החוסם אור. למעשה רק כשעומדים מול העבודה בזווית  רואים אותה ללא הצל שלה: עומדים במיקומה של השמש.

במרכזו של החלון, מחלקו העליון, נתלה מאוורר. שחור אף הוא. מסתובב כל העת. חציו בתוך החדר, חציו בחוץ. מאוורר את האוויר שמחוץ לחלל. 

יש שתי עבודות קרמיקה, אחת עם כד והלבנים מבוץ (אותם הכין מאדמת המושב בה גדל, כרם  בן זימרה), וקרמיקה נוספת, צלחת המוצגת בחלל נפרד בקומת התצוגה.





אסף אלקלעי, עבודת קרמיקה






אסף אלקלעי, מנהרה

לאתר האמן הקש כאן