יום שני, 24 במאי 2021

על שני מיצבים של גיא גולדשטיין בתערוכה מרחב אוירי, הגלריה לאמנות עכשווית, רמת השרון, אוצרת - רווית הררי, מאי 2021



התערוכה "מרחב אוירי" כוללת עבודות המתייחסות באופנים שונים לתעופה או לכלי טייס.  אתייחס ברשומה זו לשני מיצבים של גיא גולדשטיין.


גיא גולדשטיין - Oh the Humanity




המיצב כולל צפלין מתפנח, עבודת רישום בדיו על שמיכות חרום תרמיות, מטריית ריכוך אור, מכשיר רדיו ישן וסאונד. גולדשטיין מגיב בעבודה לסיפור היסטורי של ”התרסקות הצפלין הינדנבורג - ספינת אוויר גרמנית שאמנם הצליחה לחצות את האוקינוס ולהגיע לארה“ב, אך נשרפה לחלוטין בעת ניסיון הנחיתה שלה בניו ג‘רזי במאי 1937 וגרמה למותם של 36 בני אדם. התאונה האיצה את קץ העידן של ספינות אוויר כאמצעי תחבורה עיקרי, ואת המעבר לעידן הטיסה במטוסים.“ (רווית הררי) ההתרסקות הועברה בשידור חי, והשדרן שליווה את ניסיון הנחיתה - הרברט מוריסון, זעק “Oh the Humanity”. גיא (שהוא גם מוסיקאי) הלחין את קריאות השבר של השדרן לשיר רוק עכשווי. השיר בוקע ממכשיר רדיו טייפ ישן שתלוי על הצפלין. עוד כולל המיצב מטריה לבנה, המשמשת לריכוך אור בצילומים, שטיח שחור עליו הצופה יכול לעמוד ולהרגיש שהוא בסטודיו לצילום - כשלפניו מטרית התאורה ומאחוריו שמיכות תרמיות זהובות, המשמשות במצבי חירום, עליהן גיא כתב בדיו שחור "Oh the Humanity". הצופה המצלם את עצמו הופך לחלק מהעבודה. צילום הסלפי בתוך מיצב המתיחס לאירוע היסטורי שהועבר בכלי התקשורת מהמחצית הראשונה של המאה ה 20 מדגיש את ההתקדמות הטכנולוגית על פני כמעט 100 שנים: משידור רדיו המתעד אירוע היסטורי לעידן של עודף מידע חזותי בעידן הסלולרי. 

גיא גולדשטיין - שיחה

בזמן העמידה במיצב זה נשמעות שריקות רחוב, כאלה שמבקשות להסב את תשומת לבנו, לסובב את מבטינו. הצופה נמצא בתוך אירוע תקשורתי - הוא נקרא לעבודה נוספת של האמן. השריקות בוקעות מהמיצב ”שיחה“ המורכב משני פסלי חבל קלוע, מעין קנים, העומדים אחד מול השני על פסלי עץ, כאילו היו קופסאות לבן ששימשו למשחק כשחוט דק מחבר בינהן וילדים נהגו לתקשר דרכן, או קיני ציפורים מהן בוקעים קולות גוזלים. גולדשטיין הקליט שריקות משפחתיות שאסף ברמת השרון. העבודה מגיבה למבנה הגלריה, שעל גגו נהגו חברי פלמ“ח להעביר מסרים באותו מורס. על הקיר רישומי גרפיט על אלומיניום. גולדשטיין השחיר מצילות תופים בגרפיט, הניח עליהן ניירות דבק והעביר אותן למשטחי אלומיניום המרחפים על הקיר. האוצרת כתבה: ”הן המגדלים וצלילי השריקות, והן הרישומים הדוממים המייצגים את פוטנציאל הרעד של המצילות באוויר, מתייחסים אל האוויר כאל מרחב המאפשר ספקטרום של צלילים ותקשורת“ (רווית הררי) 


שני המיצבים מתיחסים לתקשורת. בעוד במיצב "Oh the Humanity" האמן מתיחס לאירוע תקשורתי היסטורי בארה“ב, הרי שבמיצב ”שיחה“ ההתיחסות היא לאירוע תקשורתי היסטורי מקומי, כזה שאירע על גג הגלריה עצמה וגם תקשורת עכשווית ע"י משפחות מרמת השרון. בשני המיצבים  האמן משתף דמויות חיצוניות בתוך העבודות - במיצב "Oh the Humanity" הצופה עצמו הופך לחלק מהעבודה כשהוא מצטלם בתוכה, ובמיצב שיחה האמן משתף תושבים מרמת השרון. בהקשר זה יש להעלות את המושג "אמנות יחסית" (Relational Art) אותו טבע ניקולא בוריו ולפיו האמנות יוצרת מרחב חברתי שבו אנשים (הצופים) משתתפים. לכן יצירת האמנות אינה עוד אבסולוטית, סגורה ועומדת הרמטית בחלל אלא יחסית, פתוחה ומשתנה עם השתתפות הצופה.

הצורות השולטות בשני המיצבים עגולות או מעוגלות - הבלון, המטריה, רישומי המצילות, פסלי החבלים. הצבעים מינימליסטיים ונובעים מהחומרים עצמם.














 

יום ראשון, 9 במאי 2021

על הציור רויאל 2 של אלונה הרפז

 


אלונה הרפז היא ציירת שאני עוקבת אחריה מ 2018. כתבתי על ציורים שלה כאן.


הפעם בחרתי בציור רויאל 2. הקומפוזיציה של הציור מורכבת ומעניינת. כך גם הצבעונית.

ראשית אני מבחינה באופן ברור בשני אלכסונים שחותכים את הריבוע, מרכזם - במרכז הסוס. האלכון שמתחיל מימין למעלה ויורד לפינה השמאלית נקרא מלמעלה למטה. הוא מתחיל בקודקודו של משולש שחור, ממשיך, כאמור למרכז הסוס ומסתיים בפינה הימנית, באיזור ירוק - כנראה שיחים. 

האלכסון השני יורד מהפינה השמאלית למעלה - בחלקו העליון של ראש הסוס. יורד לאורך גופו, ממשיך ממרכזו לרגלו השמאלית האחורית, המכופפת - שממשיכה בזכות הכיפוף באופן מושלם את האלכסון. הרגל מושכת המבט לפינה הימנית התחתונה, שם - כתם חום. בדומה לכתבם השחור בפינה הימנית העליונה, גם כתם זה בצורת משולש. שני המשולשים בצד ימין, למעלה ולמטה, הם מעין פה גדול שנפתח וממנו פורץ הסוס.

פני הרוכב/ת מכוסים בד צהוב. אני נזכרת בציוריו של מגריט בהם הוא מתאר את אימו שנמשתה מן הים עם בד על פניה לאחר שהתאבדה.


רנה מגריט, הסיפור המרכזי, 1927


הבד הצהוב נמתח מפני הדמות למקום בו מתחיל זנב הסוס, ויוצר אף הוא צורת משולש. מתחת לזנב הסוס - כתם ורוד, צבע שחוזר גם גם בצד שמאל למטה ולמעלה. לעבר פני הדמות נשלח מהשמיים מטאור צבעוני שמאיים עליהן. הצבעוניות בציור היא צבעוניות איזורית - כל צבע מוגדר בתוך כתם שגבולותיו ברורים. 


יום חמישי, 6 במאי 2021

על הציור "הדף" של מיכל אורגיל בתערוכתה "בארוד" בגלריה מאיה, אוצר - מיכאל קובנר, תל אביב, מאי 2021



 A4 מיכל אורגיל, "הדף", שמן על בד, גודל - נייר 

אהבתי רבים מאוד מהציורים שהוצגו בתערוכה של מיכל אורגיל בגלריה מאיה. חלקם גדולים מאוד, אחרים קטנים. כולם גדושי צבע, עמוסי צורות. חלקן פיגורטיביות -  דמויות אנשים ובעלי חיים,  נופים, ואחרות מופשטות לגמרי. השילוב בין שני העולמות על אותו בד בכפיפה אחת מותיר אותנו, הצופים, עם הרבה  סקרנות מול הציורים. בכל אחד מהם יחסי הכוחות בין הפיגורטיבי למופשט שונים. יש והפיגורטיבי  גובר על המופשט, ויש שהיחסים בינהם הפוכים. כך או כך, העין נמשכת קודם כל לפיגורטיבי. הפיגורטיבי (דמות או נוף) הוא העוגן של הציור. נקודת המוצא שלו. שם מתחיל הנראטיב. 

בציור למעלה דמות כפופת רגליים שידיה פשוטות קדימה מרחפת באוויר, נהדפה אל הרקע השחור. בין אם זה כסא או כתם שחור מופשט, הדחיסות של הצבע והכהות שלו מושכים באופן מובהק את העין  לצד שמאל.  אנו רגילים לקרוא ציורים משמאל לימין. כך גם נקרא ציור זה - הדמות היא נקודת הכניסה שלנו לציור, לסצנה. היא מכוונת בידיה, ראשה וברגליה לעבר חריטות גסות החושפות רבדים עמוקים יותר בציור. חריטות שהדפו את הדמות שמאלה. אחרי התבוננות ארוכה בחריטות, אני מנסה לפענח אותן. אני מבחינה בשתי חריטות ארוכות שיוצרות מעין רגליים דקיקות. בדמיוני - אני רואה דמות שנוצרת מהחריטות המופשטות. היחסים בין הדמות משמאל לחריטות שמולה, במרכז הבד, הם נושא הציור. בצד ימין כתם כחול, יתכן ים או אגם. מעליו כתמים ירוקים, ומעליהם - כתם אחד כתום. נדמה כי הכתם הזה מחזיק את כל צידו הימני של הציור. 

מבחינה צבעונית יש כאן שימוש מעניין בצבעים משלימים. הכתום-כחול בצד ימין, האדום-ירוק בצד שמאל. (החולצה של הדמות אדומה, ומאחוריה ועל ראשה כתמים ירוקים). הכתם הלבן שעולה מהידיים מדגיש את הדמות, ומהווה ניגוד לכתם השחור. חלקו העליון של הציור סוער בצבעים ובצורות. חלקו התחתון רגוע יותר - יש שלושה איזורי צבע יציבים וברורים - משמאל לימין: שחור, ורדרד, כחול.